فهرست مطالب

خانواده درمانی کاربردی - سال دوم شماره 4 (پیاپی 8، زمستان 1400)

نشریه خانواده درمانی کاربردی
سال دوم شماره 4 (پیاپی 8، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/13
  • تعداد عناوین: 19
|
  • کبری اسدی، زهرا یوسفی*، علی مهداد صفحات 1-23
    هدف

    هدف پژوهش حاضر کشف عوامل موثر بر مدیریت موفق پول در زنان متاهل بود.

    روش

    این پژوهش به شیوه کیفی و با استفاده از روش نظریه داده بنیاد انجام شد؛ شرکت کنندگان با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و تا رسیدن به اشباع نظری در نهایت 14 زن متاهل مورد مصاحبه نیمه ساختار یافته قرار گرفتند و با استفاده از روش براون و کلارک (2006) تحلیل شد.

    یافته ها

    در این پژوهش 10 مقوله هسته ای، 26 مقوله سازمان دهنده و 88 کد اولیه استخراج شد. نتایج نشان داد که نقش زنان در مدیریت موفق پول در خانواده از ده مقوله هسته ای کاهش هزینه ها، اولویت بندی هزینه ها، توافقات مالی، بودجه بندی مالی، کسب درآمد بیشتر، همدلی مالی، آموزش مالی، آینده نگری مالی، ویژگی های موثر در مدیریت پول و ارتباطات موثر در رشد مالی برخوردار هستند.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که مدیریت مالی خانواده، یکی از مهم ترین ابعاد زندگی مشترک است که نقش زن در این مدیریت حایز اهمیت است. از این رو، تاثیر زنان در مدیریت موفق پول در خانواده های امروزی بیش از پیش احساس می شود.

    کلیدواژگان: مدیریت موفق، پول، مدیریت مالی، خانواده
  • رامین دلفان آذری، معصومه بهبودی*، فریده دوکانه ای فرد صفحات 24-51
    هدف

    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی درمان بین نسلی بوین و مقایسه آن با مدل مک مستر بر اضطراب، خودکارآمدی و خودکنترلی مردان و زنان در آستانه طلاق بود.

    روش

    پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل و پیگیری دو ماهه بود؛ و جامعه آماری پژوهش حاضر زنان و مردان مراجعه کننده به مراکز مشاوره منطقه 6 تهران در سال 1399 بود که پس از غربالگری با پرسشنامه اضطراب زانک (1971) 45 زن و مرد به شیوه در دسترس انتخاب و در گروه های آزمایشی بین نسلی بوین (15 نفر)، گروه آزمایشی مدل مک مستر (15 نفر) و گروه گواه (15 نفر) به صورت تصادفی جایگزین شدند. هر دو گروه آزمایش به مدت هشت جلسه 90 دقیقه ای تحت مداخله بین نسلی بوین (1981) و مدل مک مستر (2007) قرار گرفتند و گروه گواه هیچ مداخله ای را دریافت نکردند. ابزارهای پژوهش پرسشنامه خودکارآمدی عمومی شرر و مادوکس (1982) و خودکنترلی تانجی، بامستر و بونه (2004) بود و داده ها با استفاده از تحلیل واریانس مختلط اندازه های مکرر تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج حاکی از تاثیر مداخله بین نسلی بوین بر نمره اضطراب (73/5=F، 024/0 =P)، خودکارآمدی (16/6=F، 019/0 =P) و خودکنترلی (24/9=F، 005/0 =P) و مداخله مدل مک مستر بر نمره اضطراب (25/5=F، 030/0 =P)، خودکارآمدی (96/7=F، 009/0 =P) و خودکنترلی (56/8=F، 007/0 =P) و پایداری این تاثیر در مرحله پیگیری بود.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش شواهدی را پیشنهاد می کند که مداخله بین نسلی بوین و مدل مک مستر برای افزایش خودکارآمدی و خودکنترلی و همچنین کاهش اضطراب در زنان و مردان دچار تعارض زناشویی و در آستانه طلاق روش مناسبی است.

    کلیدواژگان: بوئن، مک مستر، اضطراب، خودکارآمدی، خودکنترلی
  • مارال آجری، حسن امیری*، سعیده سادات حسینی، کریم افشاری نیا صفحات 52-70
    هدف

    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی زوج درمانی شناختی- رفتاری گروهی بر کیفیت روابط زناشویی، صمیمیت زناشویی، افسردگی زناشویی زنان خیانت دیده بود.

    روش پژوهش

    روش پژوهش شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون و پیگیری دو ماهه بود که جامعه آماری آن شامل زنان خیانت دیده مراجعه کننده به مرکز مشاوره ژرفا شهر کرمانشاه بودند که پس از غربالگری30 زن خیانت دیده به شیوه در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15 زن) و گواه (15 زن) کاربندی شدند. ابزاهای این پژوهش پرسشنامه کیفیت روابط زناشویی باسبی (1995)، پرسشنامه صمیمیت زناشویی تامپسون و والکر، 1983 و پرسشنامه افسردگی بک، 1961 بود. گروه آزمایش به مدت ده جلسه تحت مداخله زوج درمانی شناختی- رفتاری هالفورد، 2005؛ به صورت گروهی قرار گرفت. داده ها با استفاده از آزمون واریانس اندازه های مکرر تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که مداخله زوج درمانی شناختی رفتاری بر کیفیت روابط زناشویی (11/29=F و 001/0=P)، صمیمیت زناشویی (13/7=F و 013/0=P) و افسردگی زناشویی (72/15=F و 001/0=P) موثر است؛ و این تاثیر در مرحله پیگیری پایدار بود.

    نتیجه گیری

    در نهایت این نتیجه حاصل شده است که زوج درمانی شناختی- رفتاری گروهی بر کیفیت روابط زناشویی زنان خیانت دیده در شهر کرمانشاه اثر بخش بوده است؛ بنابراین می توان نتیجه گرفت که از روش زوج درمانی شناختی-رفتاری می توان برای کاهش افسردگی زناشویی زنان خیانت دیده و در نهایت استحکام خانواده استفاده کرد.

    کلیدواژگان: کیفیت روابط زناشویی، صمیمیت زناشویی، افسردگی زناشویی، زنان خیانت دیده
  • روناک معروفی، محمود گودرزی*، یحیی یاراحمدی صفحات 71-94
    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی مدل پیش بینی پرخاشگری بر اساس الگوهای ارتباطی، انسجام خانوادگی و تمایزیافتگی با در نظر گرفتن نقش میانجی تاب آوری در نوجوانان پسر بود.

    روش پژوهش

    روش این پژوهش توصیفی-همبستگی و از نوع مدل سازی معادلات ساختاری بود جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه دانش آموزان مقطع دوم متوسطه شهر تهران در سال تحصیلی 99-1398 بودند که تعداد 500 دانش آموز با روش خوشه ای تصادفی انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه تاب آوری کانر و دیویدسون (2003)، مقیاس پرخاشگری نواکو (1986)، پرسشنامه الگوهای ارتباطی ریچی و فیتزپاتریک (1990)، مقیاس تمایزیافتگی اسکورن و فریدلندر (1998) و مقیاس انسجام خانوادگی دیوید اچ. السون، جویس پورتنر و یوآو لاوی (1985) بود. برای تحلیل داده ها از روش مدل سازی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزارهای Amos استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج آزمون مدل مفهومی نشان داد شاخص های برازش مدل پژوهش در وضعیت مطلوبی قرار دارد (GFI=.95). الگوی ارتباطی گفت و شنود، انسجام خانوادگی و تمایزیافتگی اثر مستقیم منفی بر پرخاشگری داشتند (05/0=P)؛ اثر غیرمستقیم الگوی ارتباطی گفت و شنود، انسجام خانوادگی و تمایزیافتگی بر پرخاشگری نوجوانان به واسطه تاب آوری مورد تایید قرار گرفت (05/0=P).

    نتیجه گیری

    شناخت عوامل زیربنایی پرخاشگری نه تنها باعث درک عمیق تر نوجوانان می شود، بلکه زمینه هایی را فراهم می آورد تا در طرح و برنامه ریزی ها و به کاربردن امکانات پرورشی و آموزشی، ویژگی ها و تفاوتهای آنان مورد توجه قرار گیرد و در نتیجه انتظاراتی مطابق و متناسب با سن، ویژگی ها و خصوصیات روانشناختی در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: پرخاشگری، الگوهای ارتباطی، انسجام خانوادگی، تمایزیافتگی، تاب آوری
  • علی اصغر خسروبیگی، علیرضا آقایوسفی*، ناصر صبحی قراملکی صفحات 95-111
    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی مدل پیش بینی همدلی زناشویی بر اساس توانمندی ایگو با در نظر گرفتن نقش میانجی سبک های دلبستگی در افراد متاهل بود.

    روش پژوهش

    این پژوهش توصیفی و از نوع مدل سازی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه افراد متاهل مراجعه کننده به خانه های سلامت شهر تهران در سال 1400 بودند. تعداد افراد نمونه 350 نفر بودند که با روش در دسترس انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل مقیاس توانمندی من (بارون، 1953)، مقیاس همدلی زناشویی (جولیف و فارینگتون، 2006) و پرسشنامه سبک های دلبستگی (هازن و شیور، 1987) بودند. برای تحلیل داده ها از روش مدلیابی معادلات ساختاری استفاده شد. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارهای آماری SPSS و AMOS انجام گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که مدل پس از حذف یک مسیر از برازش مناسب در جامعه برخوردار بود. همچنین نتایج نشان داد توانمندی ایگو بر همدلی زناشویی اثر غیرمستقیم معنی داری به واسطه سبک های دلبستگی دارند (p<0.05). بدین معنا که با افزایش توانمندی ایگو، سطح همدلی زناشویی به واسطه سبک های دلبستگی افزایش می یابد.

    نتیجه گیری

    براساس یافته های پژوهش ارایه راهبردهای مناسب برای بهبود مولفه های پیش بین توانمندی ایگو، به منظور بالا بردن سطح رضایت و ثبات و پایداری ازدواج و افزایش همدلی زناشویی مد نظر قرار گیرند.

    کلیدواژگان: همدلی زناشویی، توانمندی ایگو، سبک دلبستگی
  • مریم افسیه زاده، آزاده فرقدانی *، فاطمه شاطریان محمدی صفحات 112-136
    هدف

    هدف پژوهش حاضر، مدل‌یابی خودتنظیمی زناشویی بر اساس طرحواره‌های هیجانی و سیستم‌های رفتاری و با نقش میانجی سبک‌های تبادل اجتماعی بود.

    روش‌

    این مطالعه، توصیفی و بر اساس طرح همبستگی بود. جامعه آماری شامل دانشجویان زن متاهل دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج در سال تحصیلی 1400-1399 بود که تعداد 420 نفر بر اساس روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب و به پرسشنامه‌های خودتنظیمی زناشویی ویلسون و همکاران، طرحواره‌های هیجانی لیهی، سیستمهای رفتاری کارور و وایت و سبکهای تبادل اجتماعی لیبمن و همکاران پاسخ دادند. داده ها بر اساس معادلات ساختاری و با نرم‌افزار AMOS تجزیه و تحلیل شد.

    یافته‌ها

    بر این اساس علاوه بر معنادار شدن اثر مستقیم طرحواره‌های هیجانی (انطباقی و غیرانطباقی) و فعال‌سازی رفتاری بر خودتنظیمی زناشویی، سبک‌های انصاف و فردگرایی به صورت مثبت اثر فعال‌سازی رفتاری و طرحواره‌های هیجانی انطباقی را بر خودتنظیمی زناشویی و سبک فردگرایی به صورت منفی اثر بازداری رفتاری و طرحواره‌های هیجانی غیرانطباقی را بر خودتنظیمی زناشویی میانجی‌گری می‌کند.

    نتیجه‌گیری

    علاوه بر نقش مثبت طرحواره‌های هیجانی انطباقی ، فعال‌سازی رفتاری و سبک تبادل انصاف در خود تنظیمی زناشویی ، سبک‌ تبادل اجتماعی فردگرایی بر اساس نوع طرحواره‌های هیجانی و سیستم‌های مغزی –رفتاری می‌تواند کارکرد متفاوتی در خودتنظیمی زناشویی در زنان متاهل داشته باشد و به گونه‌ای متفاوت برآورد سود و هزینه در روابط را تحت تاثیر قرار دهد.

    کلیدواژگان: خودتنظیمی زناشویی، سبک تبادل، سیستم های رفتاری، طرحواره
  • نادر تاری برازین، جلیل باباپور خیرالدین*، علی نقی اقدسی صفحات 137-157
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی آموزش مهارت های اجتماعی و آموزش راهبردهای تنظیم شناختی هیجان بر سازگاری اجتماعی و عاطفه مثبت و منفی مردان مبتلا به اختلال دو قطبی نوع یک بود.

    روش

    روش پژوهش نیمه تجربی از نوع کارآزمایی بالینی بود. جامعه آماری پژوهش شامل بیماران خلقی دو قطبی نوع یک بود که در کمیسیون تشخیص نوع و تعیین شدت معلولیت سازمان بهزیستی مورد تایید قرار گرفته و در یکی از مراکز درمان و توانبخشی بیماران روانی مزمن استان آذربایجان شرقی دارای پرونده هستند، تشکیل می دادند. نمونه آماری 45 مرد بود که به روش نمونه گیری دردسترس انتخاب و به تصادف در دو گروه آزمایشی (گروه آزمایشی اول 15 نفر و گروه آزمایشی دوم 15 نفر) و گروه کنترل (15نفر) گمارده شدند. ابتدا پرسشنامه های سازگاری اجتماعی (بل، 1961) و عاطفه مثبت و منفی (واتسون و همکاران، 1996) توسط گروه ها تکمیل گردید. در مرحله بعد گروه های آزمایشی در جلسات آموزش مهارت های اجتماعی و آموزش راهبردهای تنظیم شناختی هیجان شرکت کردند، در حالیکه گروه کنترل آموزشی دریافت نکرد. پس از پایان جلسات آموزش، پرسشنامه های ذکر شده دوباره توسط گروه ها تکمیل گردید. در انتها داده های به دست آمده از گروه ها برای تحلیل آماده شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که داد که روش آموزش مهارت های اجتماعی نسبت به آموزش راهبردهای تنظیم هیجان تاثیر بیشتری بر سازگاری اجتماعی و و عاطفه منفی و روش آموزش راهبردهای تنظیم هیجان نسبت به آموزش مهارت های اجتماعی تاثیر بیشتری بر عاطفه مثبت بیماران دو قطبی نوع یک داشته است.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته ها می توان نتیجه گیری کرد که بین اثربخشی آموزش مهارت های اجتماعی و آموزش راهبردهای تنظیم شناختی بر سازگاری اجتماعی و عاطفه مثبت و منفی بیماران مبتلا به اختلال خلقی دو قطبی نوع یک تفاوت معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: مهارت های اجتماعی، راهبردهای تنظیم شناختی هیجان، سازگاری اجتماعی، عاطفه مثبت و منفی
  • زهرا دستمردی، لیلا مقتدر*، بهمن اکبری صفحات 158-175
    هدف

    هدف این پژوهش تعیین اثربخشی شفقت به خود در مقایسه با اثربخشی تحلیل رفتار متقابل بر تنظیم شناختی هیجان دانشجوبان با تجربه شکست عاطفی بود.

    روش پژوهش

    پژوهش حاضر نیمه تجربی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری دو ماهه بود. جامعه آماری این مطالعه دانشجوبان با تجربه شکست عاطفی در دانشگاه آزاد رشت در سال 1399 بود که 45 دانشجو با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه شفقت به خود (15 نفر)، تحلیل رفتار متقابل (15 نفر) و گروه گواه (15 نفر) جایگزین شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه نظم جویی هیجان گروس و جان (2003) بود؛ دانشجویان گروه درمانی شفقت به خود بسته گیلبرت (2010) و گروه درمانی تحلیل رفتار متقابل بسته درمانیکونر و همکاران (2016) به صورت گروهی و هشت جلسه 90 دقیقه ای دریافت کردند. داده ها با روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که درمان های مبتنی بر پذیرش و تعهد و تحلیل رفتار متقابل توانستند سطح تنظیم مثبت هیجان دانشجوبان با تجربه شکست عاطفی را افزایش دهند که تاثیر هر دو رویکرد درمانی تا مرحله پیگیری پایدار بود (05/0 < p). بین اثربخشی شفقت به خود نسبت به درمان تحلیل رفتار متقابل در تنظیم شناختی هیجان تفاوت بدست نیامد (05/0 < p).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده بین دو روش شفقت به خود و تحلیل رفتار متقابل تفاوتی از نظر میزان تاثیر گذاری وجود نداشت و هر دو روش در جهت ارتقاء سطح تنظیم هیجانی شناختی دانشجویان با تجربه شکست عاطفی روش مناسبی به شمار می روند.

    کلیدواژگان: تحلیل رفتار متقابل، تنظیم شناختی هیجان، شفقت به خود، شکست عاطفی
  • فهیمه فرزانه *، مریم افضلی صفحات 176-191
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی درمان فراشناختی بر تنظیم هیجان، میزان استرس و ناامیدی زنان دچار افسردگی پس از زایمان انجام شد.

    روش

    روش پژوهش آزمایشی ازنوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه با پیگیری بود، جامعه آماری شامل کلیه بیماران مبتلا به افسردگی پس از زایمان مراجعه کننده به مراکز جامع سلامت شهرستان فردیس می باشند که 30 نفر از بیماران مبتلا به افسردگی پس از زایمان براساس روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و در دو گروه آزمایش (15 نفر) و گروه گواه (15 نفر) قرار گرفتند که در 10 جلسه و هر جلسه 90 دقیقه ای درمان فراشناختی ولز (2000) اجرا شد. ابزارهای گردآوری داده ها، مقیاس ناامیدی بک(1974) ، پرسشنامه تنظیم هیجان گرانفسکی و همکاران (2001) و پرسشنامه استرس لاویبوند و لاویبوند (1995)، که روایی و پایایی آنها در داخل و خارج از کشور مورد بررسی و تایید قرار گرفته است. روش تجزیه و تحلیل داده ها استفاده از روش های آمار توصیفی و استنباطی از آزمون تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر از طریق نرم افزار SPSS-19 تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج حاکی از تاثیر مداخله فراشناختی نمره استرس (62/4=F، 040/0 =P)، نمره ناامیدی (94/61=F، 001/0 =P) و بر نمره تنظیم هیجانی (65/14=F، 001/0 =P) و پایداری این تاثیر در مرحله پیگیری بود.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که درمان فراشناختی به عنوان درمانی موثر بر تنظیم هیجان، میزان استرس و ناامیدی بیماران دارای افسردگی می تواند مورد استفاده روانشناسان و مشاوران قرار گیرد.

    کلیدواژگان: فراشناختی، تنظیم هیجان، استرس، ناامیدی، افسردگی پس از زایمان
  • اعظم شفیعی نیا*، ولی الله فرزاد، سیمین حسینیان، خدیجه ابوالمعالی الحسینی صفحات 192-214
    هدف

    هدف پژوهش حاضر تبیین تجربه زیسته زنان مطلقه با طلاق های غیرمنتظره بود.

    روش پژوهش

    مطالعه حاضر با رویکرد کیفی مبتنی بر نظریه پدیدارشناسی و تکنیک مصاحبه های نیمه ساختار یافته و مسئله محور، به بررسی و شناخت فرآیند بروز طلاق های غیرمنتظره پرداخته است. جامعه آماری این پژوهش را زنان با طلاق غیرمنتظره و یک جانبه ساکن شهر تهران تعداد 7 زن که تجربه طلاق غیرمنتظره داشتند با شیوه نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. این افراد با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاری به صورت عمیق مورد بررسی قرار گرفتند؛ برای تبیین و تحلیل داده ها از رویکرد داده بنیاد استفاده شد.

    یافته ها

    پس از مصاحبه با زنان مطلقه و تحلیل و استخراج داده ها، 162 کد اولیه، 11 مضمون فرعی و 4 مضمون اصلی شد. مضمون اصلی ازدواج یک تعهد مادام العمر دو مضمون فرعی باور به تداوم و ثبات ازدواج و باور به داشتن یک زندگی خوب اما مواجه شدن با بدترین اتفاقات را در برگرفت. دومین مضمون اصلی یعنی تغییرات رابطه از بهترین دوست تا غریبه کامل نیز دارای پنج مضمون فرعی پایان ناگهانی و غیرمنتظره، دوگانگی پیام ها و بازی های روانی، شکسته شدن فرضیات، خیانت و نقش مسایل و طلاق خانواده اصلی در طلاق شرکت کنندگان را شامل شد. فرایندهای عاطفی شرکت کنندگان به طلاق غیرمنتظره نیز به عنوان سومین مضمون اصلی خود دارای دو مضمون فرعی واکنش های عاطفی به ترک شدن و آسیب های طلاق غیرمنتظره بود و چهارمین و آخرین مضمون اصلی بازسازی زندگی و سازگاری با طلاق بود که دو مضمون فرعی روش های کارآمد سازگاری با طلاق و روش های ناکارآمد سازگاری با طلاق را شامل شد.

    نتیجه گیری

    تجربه طلاق در زنان به معنای قرارگیری در چتری از آسیب پذیری های فردی، اجتماعی و بروز پیامدهای مختلفی است که آنان را به بهره گیری از مکانیسم های حفاظتی همانند مذهب، پنهان کاری و تلاش برای سازگاری با شرایط جدید و کاهش آسیب های روانی، اجتماعی و جنسی سوق می دهد.

    کلیدواژگان: زنان مطلقه، طلاق غیرمنتظره، تجربه زیسته، پدیدارشناسی
  • نیلوفر الله وردی، محمدرضا زربخش*، جواد خلعتبری، محمدعلی رحمانی صفحات 215-234
    هدف

    هدف این پژوهش تعیین اثربخشی بسته درمانی تلفیقی مبتنی بر پذیرش و تعهد، ذهن آگاهی و طرحواره درمانی بر روابط بین فردی زنان و مردان مبتلا به اختلال وسواس-جبری بود.

    روش

    این پژوهش به روش آزمایشی و با طرح پیش آزمون-پس آزمون با یک گروه کنترل همراه با مرحله پیگیری (سه ماهه) صورت گرفت. با توجه به ملاک های ورود کلیه مراجعین زن و مرد کلینیک نیکتا با تشخیص اختلال وسواس فکری-عملی، در شرایط پیش آزمون به پرسشنامه مهارت های ارتباطی بین فردی (ماتسون و همکاران، 1995) پاسخ داده و آنهایی که یک انحراف استاندارد پایین تر (زیر نمره 62) در این پرسشنامه کسب کردند، به تعداد 77 نفر غربال شده و از بین آنها تعداد 30 نفر به صورت تصادفی ساده انتخاب و در 2 گروه آزمایش و کنترل (هر گروه 15 نفر) جایگزین شدند. سپس گروه آزمایش تحت بیست جلسه 120 دقیقه ای و هفته ای دو جلسه بسته درمانی تلفیقی محقق ساخته قرار گرفتند. در پایان دوره درمان مجددا در مرحله پس آزمون از هر دو گروه خواسته شد تا به پرسشنامه پژوهش پاسخ دهند. داده ها با استفاده از واریانس اندازه های مکرر تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان دهنده بسته درمانی تلفیقی بر روابط بین فردی در گروه آزمایش (12/30 = F، 001/0 ˂ P) موثر بود و این تاثیر در مرحله پیگیری پایدار بود (001/0 > p).

    نتیجه گیری

    براساس نتایج حاصل از این پژوهش، با توجه به اینکه افراد با آگاهی از پذیرش و تعهد نسبت به آموزش های دریافتی و تقویت توجه آگاهی در کنار بهره گیری از آموزش های طرحواره درمانی، به طور موثری در بهبود روابط بین فردی عمل کردند، تلفیق این سه رویکرد در پیشبرد اهداف درمانی در درمان افراد مبتلا به اختلال وسواس موثر خواهد بود.

    کلیدواژگان: وسواس-جبری، پذیرش و تعهد، ذهن آگاهی، طرحواره درمانی، روابط بین فردی
  • کوروش قنبری، ابوالقاسم مهری نژاد*، نعمت ستوده اصل، راهب قربانی صفحات 235-267
    هدف

    هدف این پژوهش طراحی و اعتبارسنجی الگوی بهزیستی جنسی مردان ایرانی بود.

    روش پژوهش

    این پژوهش برحسب هدف، کاربردی-بنیادی؛ برحسب نوع داده، آمیخته (کیفی-کمی) از نوع اکتشافی و برحسب روش گرداوری داده توصیفی-همبستگی بود. جامعه آماری بخش کیفی پژوهش شامل خبرگان دانشگاهی و صاحبنظران حوزه سکس تراپی و مسایل جنسی شهر تهران بودند که با روش نمونه گیری هدفمند و اصل اشباع 17 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. و در بخش کمی، شامل کلیه مردان متاهل بالای 25 سال، ساکن شهر تهران در سال 1399 بودند که با روش نمونه گیری خوشه ای مرحله ای، 350 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شد. در این پژوهش گردآوری داده ها با روش کتابخانه ای، مصاحبه نیمه ساختاریافته (بخش کیفی) و پرسشنامه محقق ساخته (بخش کمی) انجام شد. در بخش کیفی خبرگان روا بودن مصاحبه را تایید کردند. در بخش کیفی نتایج مصاحبه کدگذاری شد و در بخش کمی نیز به منظور آزمون سوالات پژوهش از مدل سازی معادلات ساختاری، آزمون t تک نمونه ای استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که مدل پیشنهادی از درجه تناسبی مناسبی برخوردار است. همچنین نتایج حاصل از تحلیل نشان می دهد که از میان 101 شاخص (گویه) موجود، 22 مولفه اصلی قابل شناسایی است. 7 بعد اصلی (کیفیت رابطه جنسی، نگرش جنسی، رضایت جنسی، صمیمیت جنسی، طرحواره های جنسی، خودکارآمدی جنسی، عزت نفس جنسی) و 22 مولفه (رضایت از نزدیکی جنسی، میل جنسی، عملکرد نعوذ، صحبت درباره سکس، وضعیت زناشویی، رابطه جنسی مثبت، دانش جنسی، سازگاری جنسی، نگرش جنسی، تمایل به برقراری رابطه جنسی، آغازگری جنسی، برانگیختگی جنسی، اوج لذت جنسی، اختلال میل جنسی، اختلال نعوظ، انزال زودرس، عواطف و علاقه، ارتباط، پذیرش بدن، عملکرد جنسی، احساس گناه جنسی و عزت نفس) می باشد. مدل کیفیت رابطه جنسی توسط 20 گویه، نگرش جنسی توسط 16 گویه، رضایت جنسی توسط 18 گویه، صمیمیت جنسی توسط 16 گویه، طرحواره های جنسی توسط 9

    کلیدواژگان: بهزیستی جنسی، مردان متاهل، طراحی، اعتبارسنجی
  • امیر میرزایی، طیبه شریفی*، احمد غضنفری، مریم چرامی صفحات 268-284
    هدف

    هدف این پژوهش تعیین تاثیر درمان گروهی تنظیم هیجان بر علایم اختلال شخصیت مرزی بود.

    روش پژوهش

    این پژوهش نیمه تجربی ب طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه های آزمایش و گواه بود؛ جامعه آماری این پژوهش 50 زن دارای اختلال شخصیت مرزی مراجعه کننده به کلینیک روانشناسی توحید اصفهان بود که پس از غربالگری با پرسشنامه های شخصیت مرزی لیشنرنیگ (1999) و شخصیت مرزی جکسون و کلاریج (1991) 18 زن به صورت هدفمند به عنوان نمونه انتخاب و به طور تصادفی به 2 گروه تقسیم شدند. گروه آزمایش هشت جلسه 90 دقیقه ای تنظیم هیجان مدل گراش (2003) دریافت کرد. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر و تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد، که تنظیم هیجان برروی علایم آشفتگی هیجان (00/13=F، 001/0=P)، ناامیدی (25/31=F، 001/0=P)، ترس از صمیمیت (30/52=F، 001/0=P) و تکانشگری (58/71=F، 001/0=P) موثر بود و این تاثیر در مرحله پیگیری پایدار بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج، استفاده از درمان گروهی تنظیم هیجان جهت بهبود وضعیت زنان دارای اختلال شخصیت مرزی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: تنظیم هیجان، شخصیت مرزی، آشفتگی هیجانی، تکانشگری
  • زهرا استادیان خانی، فریبا حسنی*، مژگان سپاه منصور، فرناز کشاورزی ارشد صفحات 285-309
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و طرحواره درمانی بر انعطاف پذیری تصویر ذهنی از بدن و تکانشگری در زنان مبتلا به پرخوری افراطی بود.

    روش پژوهش

    طرح پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس-آزمون و پیگیری دوماهه بود. جامعه آماری شامل کلیه زنان مبتلا به اختلال پرخوری افراطی بود که در سال 1397 به کلینیک های تغذیه در شهر قم مراجعه نموده و ملاک های ورود به پژوهش را دارا بودند. حجم نمونه 45 نفر زن مبتلا به اختلال پرخوری بود که به روش هدفمند انتخاب شد و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل قرار گرفتند. گروه آزمایش درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بسته باخ و موردان، 2012؛ و گروه آزمایشی طرحواره درمانی بسته یانگ و همکاران، 1394؛ را در 12 جلسه 2 ساعته به صورت گروهی دریافت کردند. ابزار پژوهش شامل مقیاس تشخیص اختلالات خوردن (استیک، تلچ و ریزوی، 2000)، انعطاف پذیری تصویر ذهنی از بدن (ساندوز، ویلسون، مروین و کیت-کلوم، 2013) و تکانشگری (بارت، 2014) بود. داده ها با روش تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج حاکی از تاثیر مداخله درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و طرحواره درمانی بر نمره انعطاف پذیری تصویر ذهنی (31/4=F، 020/0 =P) و تکانشگری (73/6=F، 020/0 =P) و پایداری این تاثیر در مرحله پیگیری بود؛ همچنین نتایج مقایسه دو به دو و آزمون تعقیبی توکی نشان داد که بین تاثیر دو روش درمانی تفاوت معناداری وجود ندارد.

    نتیجه گیری

    درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد اثربخشی بیشتری نسبت به طرحواره درمانی در انعطاف پذیری روان شناختی تصویر ذهنی از بدن، اضطراب و تکانشگری حرکتی دارد.

    کلیدواژگان: پذیرش و تعهد، طرحواره درمانی، تصویر بدنی، تکانشگری، پرخوری افراطی
  • فاطمه زارع، غلامرضا منشئی *، نرگس کشتی آرای صفحات 310-331
    هدف

    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی آموزش غنی‌سازی کیفیت زندگی بر خودارزشمندی و سرمایه‌های روان‌شناختی زنان سرپرست خانوار بود.

    روش پژوهش

    این پژوهش نیمه‌آزمایشی با طرح پیش‌آزمون- پس‌آزمون با گروه گواه و دوره پیگیری دوماهه بود و جامعه آماری پژوهش حاضر را 130 زن سرپرست خانوار (همسران فوت شده یا مطلقه) تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره) شهرستان مرودشت در سال 1399-1398 تشکیل دادند که پس از غربالگری با پرسشنامه‌های خودارزشمندی (کروکر و همکاران، 2003) و سرمایه روان‌شناختی (لوتانز و اولیو، 2007) 30 زن سرپرست خانوار با روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب و با گمارش تصادفی در گروه‌های آزمایش و گواه جایدهی شدند (هر گروه 15 زن). گروه آزمایش مداخله آموزش غنی‌سازی کیفیت زندگی (محقق ساخته) را طی دو ماه در 16 جلسه 90 دقیقه‌ای دریافت نمودند. داده‌های حاصل از پژوهش به شیوه تحلیل واریانس با اندازه‌گیری مکرر با استفاده از نرم‌افزار آماری SPSS23 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته‌ها

    نتایج حاکی از تاثیر مداخله غنی‌سازی کیفیت زندگی بر نمره خودارزشمندی (71/14=F، 002/0 =P) و سرمایه‌های روان‌شناختی (90/20=F، 001/0 =P) و پایداری این تاثیر در مرحله پیگیری بود.

    نتیجه‌گیری

    بر اساس یافته‌های پژوهش حاضر می‌توان چنین نتیجه گرفت که آموزش غنی‌سازی کیفیت زندگی با بهره‌گیری از تکنیک‌های مسولیت‌پذیری، مهارت خودآگاهی، صبر، پذیرش و ذهن‌آگاهیمی‌تواند به عنوان یک روش کارآمد جهت بهبود خودارزشمندی و سرمایه‌های روان‌شناختی زنان سرپرست خانوار مورد استفاده گیرد.

    کلیدواژگان: غنی سازی کیفیت زندگی، خودارزشمندی، سرمایه های روان شناختی، زنان سرپرست خانوار
  • علی قاسمی، سید حمید آتش پور*، ایلناز سجادیان صفحات 332-350
    هدف

    هدف از پژوهش حاضرتعیین اثربخشی سبک فرزندپروری ذهن آگاهانه برکاهش استرس، اضطراب و افسردگی درزنان تک والد بود.

    روش

    پژوهش حاضر، نیمه آزمایشی با گروه آزمایش وگواه وطرح پیش آزمون- پس آزمون با پیگیری سه ماهه بود. جامعه آماری1730 نفر اززنان تک والد شهراصفهان در سال 1396 بودند. نمونه های تحقیق به صورت تصادفی ساده و پس ازرعایت ملاکهای ورود و خروج انتخاب شدند و بطور تصادفی30 نفراز آنان درگروه گواه و گروه آزمایش جایگزین شدند.گروه آزمایش، مطابق برنامه آموزش فرزند پروری ذهن آگاهانه بوگلز و رستیو (2014) در8 جلسه90 دقیقه ای تحت آموزش قرارگرفتند وگروه گواه هیچگونه آموزشی دریافت نکرد. سپس پرسشنامه داس-42 درهردو گروه ودر سه مرحله، اجرا شد ونتایج از طریق واریانس اندازه های تکراری تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان دادندکه آموزش سبک فرزند پروری ذهن آگاهانه تاثیر معنی داری برکاهش استرس، اضطراب وافسردگی زنان تک والدداشت و پایداری این تاثیردرمرحله پیگیری بود. برای کاهش متغیرهای استرس و افسردگی(05/0< p) و برای متغیر اضطراب(005/0< p)حاصل شد.

    نتیجه گیری

    آموزش فرزندپروری ذهن آگاهانه دراین پژوهش برکاهش استرس، اضطراب وافسردگی زنان تک والد اثربخش بود (دردامنه0/05 >p تا 0/005<p) بنابراین استفاده ازنتایج این تحقیق برای مدرسان فرزندپروری، محققین و نیز برای استفاده مربیان و والدین و بخصوص زنان تک والد پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: فرزندپروری، ذهن آگاهانه، افسردگی، اضطراب، استرس
  • الهام آذرخش، نادر منیرپور*، مجید ضرغام حاجبی صفحات 351-368

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه میزان اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد برافزایش رضایت زناشویی با مکانیزم های گسلش شناختی و نقش تعدیل کننده ویژگی های شخصیتی انجام شد. روش پژوهش از نوع آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. از جامعه آماری مراجعه کنندگان متاهل مراکز مشاوره شهر تهران، تعداد 45 نفر به عنوان نمونه پژوهش به صورت در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در سه گروه دوتا آزمایش (15 نفر) و گروه کنترل (15 نفر) قرار گرفتند. پرسشنامه های پژوهش شامل رضایت زناشویی (انریچ، 1989) و ویژگی های شخصیتی (نیو، 1998) بود. درمان پذیرش و تعهد به مدت 12 جلسه برای روی گروه های آزمایش برگزار شد ولی گروه کنترل هیچ گونه آموزشی دریافت نکرد. بدین ترتیب داده های پژوهش جمع آوری و با استفاده از کوواریانس تحلیل شد. نتایج پس آزمون نشان از افزایش رضایت زناشویی گروه آزمایش داشت و همچنین نتایج نشان داد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد برافزایش رضایت زناشویی با نقش تعدیل کننده ویژگی های شخصیت تاثیر معنی داری داشته است (p ≤ 0/05). بنابراین می توان جهت بهبود زندگی زناشویی از روش پذیرش و تعهد بهره گرفت و تکنیک گسلش شناختی بیشتر کارایی داشت. علت اینکه تکنیک گسلش شناختی در رضایت زناشویی کارایی داشت متاهلین می توانستد افکار خود را جداگانه ببینند و بدانند که از افکارشان جدا هستند و می توانند آن را تغییر دهند.

    کلیدواژگان: پذیرش و تعهد، رضایت زناشویی، ویژگی های شخصیت، گسلش شناختی
  • هامون محمد، محمود برجعلی* صفحات 369-382
    هدف

    مطالعه حاضر با هدف بررسی نقش راهبردهای شناختی تنظیم هیجان و سبک های دلبستگی در پیش بینی رشد پس از آسیب انجام شد.

    روش پژوهش

    این پژوهش توصیفی-همبستگی و جامعه آماری دختران دانشجوی مهاجر ایرانی بود که در سال 1400 در یکی از دانشگاه های خارج از ایران مشغول به تحصیل بودند که این منظور تعداد 145 دانشجوی دختر مهاجر ایرانی با روش نمونه گیری گلوله برفی انتخاب و به پرسشنامه های رشد پس از آسیب ندسکی و کالهون (1996)، سبک های دلبستگی کولینز و رید (1996) و راهبردهای تنظیم شناختی هیجان گارنفسکی و کرایج (2006) از طریق ارسال لینک پاسخ دادند و داده های جمع آوری شده از طریق نرم افزار spss24 و آزمون رگرسیون و همبستگی پیرسون مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که متغیرهای دلبستگی اجتنابی و اضطرابی و راهبردهای تنظیم هیجان سازش یافته پیش بینی کننده معنادار رشد پس از آسیب می باشد. با توجه به علامت بتا می توان گفت پیش بینی سبک دلبستگی اجتنابی و راهبردهای تنظیم هیجان سازش یافته یک رابطه مستقیم با شدت (ضریب بتا) 23/0 و 24/0 است و سبک دلبستگی دوسوگرا / اضطرابی پیش بینی کننده منفی رشد پس از آسیب است؛ اما راهبردهای تنظیم هیجان سازش نایافته و سبک دلبستگی ایمن پیش بین خوبی برای رشد پس از آسیب شناخته نشده اند.

    نتیجه گیری

    مطابق با یافته ها سبک دلبستگی دوسوگرا/اضطرابی به طور مستقیم با ارشد پس از آسیب در ارتباط است و می تواند عامل زمینه ساز ابتلا به این اختلال باشد؛ هم چنین شیوه تنظیم شناختی هیجان نیز می تواند پیش بینی کننده مناسبی برای خطر ابتلا به رشد پس از آسیب باشد.

    کلیدواژگان: رشد پس از آسیب، سبک های دلبستگی، تنظیم شناختی هیجان، دختران مهاجر
  • رودابه هوشمندی *، خدابخش احمدی، علیرضا کیامنش صفحات 383-406
    هدف

     پژوهش حاضر با هدف شناسایی و سنجش عوامل محوری و پیرامونی تعارضات زناشویی در جمعیت فارسی زبان ایران انجام شد. 

    روش پژوهش

    پژوهش حاضر از نظر هدف بنیادی و توسعه ای بود. طرح پژوهش، روش هایترکیبی اکتشافی متوالی (کیفی- کمی) بود. در پژوهش حاضر برای شناسایی عوامل محوری و پیرامونی، 58 مقاله علمی در بازه زمانی (1398-1370) برای مرور نظام مند و 23 زوج متعارض برای مصاحبه اکتشافی با روش نمونه گیری در دسترس، 10 متخصص برای نظرسنجی به روش دلفی با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند، سپس فهرست جامعی از تعارضات زناشویی در قالب چک لیست 344 گویه ای تدوین شد و در مرحله بعد با انتخاب نمونه به تعداد 450 نفر (225 زوج) مورد سنجش قرار گرفت و سپس با تلفیق نتایج حاصل از چهار مرحله، عوامل محوری و پیرامونی با استفاده از کدگذاری و تحلیل عاملی در قالب عوامل محوری پیرامونی طبقه‌بندی شدند.

     یافته‌ها

    پس از تحلیل عاملی تعداد 17 گویه حذف شد، در نهایت 19 عامل محوری و 235 عامل پیرامونی شناسایی شد که به ترتیب مسایل مربوط به پیش از ازدواج و فرایند (0.31=β)، عدم حمایت و مراقبت از یکدیگر (0.22=β)، عدم صمیمت (0.22=β)، مسایل مربوط به خانواده‌های مبدا (0.21=β)، عدم جذابیت (0.16=β)، نارضایتی جنسی (0.13=β)، سرخوردگی (0.11=β)، عدم روراستی (0.11=β)، الگوهای ارتباطی و حل تعارض ناکارآمد (0.11=β)، مشکلات اقتصادی و شغلی (0.09=β)، مشکلات مربوط به روابط عاطفی قبلی (0.08=β) و ساختار قدرت (0.07=β) بیشترین سهم را در تعارضات زناشویی داشتند و سپس روابط خارج از عرف و خیانت، مشکلات شخصیتی و رفتاری، عوامل مربوط به فرزندان، عدم وظیفه‌شناسی، عوامل مذهبی و عدم جرات‌مندی زوجین تبیین کننده تعارضات زناشویی بودند. 

    نتیجه‌گیری

    بر اساس یافته‌های حاصل از پژوهش می‌توان نتیجه گرفت که مجموعه عوامل مرتبط با تعارضات زناشویی ناشی از تعدادی عوامل محوری بودند که ضروری است در مداخلات پیشگیرانه، تشخیص و مداخله در زوجین مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تعارض زناشویی، مسائل پیش از ازدواج، عدم حمایت و مراقبت، عدم صمیمت، خانواده های مبدا
|
  • Kobra Asadi, Zahra Yousefi *, Ali Mahdad Pages 1-23
    Aim

    The aim of this study was to discover the factors affecting successful money management in married women.

    Method

    This research was conducted in a qualitative manner using the data theory theory of the foundation; Using purposive sampling method, participants were selected and until they reached theoretical saturation, finally 12 married women were interviewed semi-structured and analyzed using Clark and Brown (2006) method.

    Results

    In this study, 10 core categories, 26 organizing categories and 89 initial codes were extracted. The results showed that money management in the family is one of the ten core categories of cost reduction, cost prioritization, financial agreements, financial budgeting, earning more, financial empathy, financial education, financial foresight, effective features in money management and effective communication in financial growth. Married women have the same perspective in families.

    Conclusion

    The results showed that family financial management is one of the most important aspects of cohabitation that the role of women in this management is important; Hence, the influence of women in the successful management of money is felt more and more in today's families.

    Keywords: Successful Management, Money, financial management, Family
  • Ramin Delfanazari, Masomeh Behbodi *, Farideh Dokaneifard Pages 24-51
    Objective

    The aim of this study was to determine the effectiveness of Bowen intergenerational treatment and compare it with McMaster model on anxiety, self-efficacy and self-control of men and women on the verge of divorce.

    Method

    The present study was a quasi-experimental with pretest and posttest with two-month control and follow-up group; The statistical population of the present study was men and women referring to counseling centers in District 6 of Tehran in 1399. After screening with the Zank Anxiety Inventory (1971), 45 men and women were selected by convenience sampling method and in the intergenerational experimental groups of Bowen (15 people). The experimental group of McMaster model (n = 15) and the control group (n = 15) were randomly replaced. Both experimental groups underwent Bowen (1981) and Maxmaster (2007) intergenerational interventions for eight 90-minute sessions, and the control group did not receive any intervention. The research instruments were Scherer and Maddox (1982) General Self-Efficacy Questionnaire and Tanji, Bamster and Boone (2004) Self-Control Questionnaire and the data were analyzed using repeated measures mixed variance analysis.

    Results

    The results showed the effect of Bowen intergenerational intervention on anxiety score (F = 5.73, P = 0.024), self-efficacy (F = 6.16, P = 0.019) and self-control (F = 9.24). P = 0.005) and Maxmaster model intervention on anxiety score (F = 5.25, P = 0.030), self-efficacy (F = 7.96, P = 0.009) and self-control (F = 8.56). P = 0.007) and the stability of this effect was in the follow-up stage.

    Conclusion

    The results of the study suggest evidence that the intergenerational intervention of Bowen and Maxmaster model is a suitable method to increase self-efficacy and self-control as well as reduce anxiety in men and women with marital conflict and on the verge of divorce.

    Keywords: Bowen, McMaster, anxiety, self-efficacy, self-control
  • Maral Ajari, Hassan Amiri *, Saeedeh Sadat Houseini, Karim Afsharinia Pages 52-70

    Marital infidelity is a phenomenon that affects the peace of mind of women and families and can cause serious psychological damage. Today, various approaches to couple therapy and family therapy have been developed with the aim of reducing conflicts and communication disorders between couples. The purpose of couple therapy is to help couples to better adapt to current problems and learn more effective methods of communication. Be. Research method in terms of purpose, applied; In terms of data collection method, it is quasi-experimental with pre-test and post-test design. The statistical population includes all the betrayed women in Kermanshah who have referred to Jorfa Psychological Counseling Center. The statistical sample of the study is 30 betrayed married women from the statistical population. Sampling method In the present study, sampling method is available. Data collection tools were group cognitive-behavioral couple therapy intervention, Basby Marital Quality Questionnaire (1995), Thompson and Walker Marital Intimacy Questionnaire and Beck Depression Inventory. Finally, it has been concluded that group cognitive-behavioral couple therapy has been effective on the quality of marital relationships of betrayed women in Kermanshah. Cognitive-behavioral group therapy has been effective on the marital intimacy of betrayed women in Kermanshah and group cognitive-behavioral couple therapy has been effective on marital depression of betrayed women in Kermanshah.

    Keywords: quality of marital relationships, Marital Intimacy, marital depression, betrayed women
  • Ronak Maroufi, Mahmoud Ghodarzi *, Yahya Yarahmadi Pages 71-94

    The aim of this study was to investigate the aggression prediction model based on communication patterns, family cohesion and self-differentiation by considering the mediating role of resilience in adolescents. The research method was descriptive and structural equation modeling. The statistical population of the present study was all high school students in Tehran in the academic year 2019-2020. The sample size was 500 students who were selected by cluster sampling (10 schools). Research instruments included Conner and Davidson (2003) Resilience Questionnaire, Novaco Aggression Scale (1986), Ritchie and Fitzpatrick Communication Patterns Questionnaire (1990), Skowron and Friedlander Self-Differentiation Scale (1998) and David ,Elson, Joyce Portner, and Joao Levy Family Cohesion Scale (1985). Descriptive (mean, standard deviation, skewness) and inferential (structural equation modeling) methods were used to analyze the data using SPSS and Amos software. The results of the conceptual model test showed that the fit indices of the research model are in a good condition. Communication patterns of dialogue, family cohesion and self-differentiation had a direct negative effect on aggression (p <0.05). Also, the hypothesis related to the indirect effect of communication pattern of dialogue, family cohesion and self-differentiation on adolescent aggression through resilience was confirmed (p <0.05). Understanding the underlying factors of aggression not only leads to a deeper understanding of adolescents, but also provides grounds to consider their characteristics and differences in planning and the use of educational and training facilities, and thus meet expectations and should be considered in accordance with age, psychological characteristics and features.

    Keywords: aggression, Communication Patterns, family cohesion, Self-differentiation, Resilience
  • Aliasghar Khosrobeygi, Alireza Aghayousefi *, Naser Gharamaleki Pages 95-111

    The aim of this study was to investigate the model of predicting marital empathy based on ego empowerment by considering the mediating role of attachment styles in married people. The research method was descriptive and structural equation modeling. The statistical population of the present study was all married people who referred to health centers in Tehran in 1400. The sample size was 350 people who were selected by the available method. The sample size was 350 people who were selected by cluster sampling method. Research instruments included the My Empowerment Scale (Baron, 1953), the Marital Empathy Scale (Julif and Farrington, 2006), and the Attachment Styles Questionnaire (Hazen and Shaver, 1987). Structural equation modeling was used to analyze the data. Data analysis was performed using SPSS and AMOS statistical software. The results showed that the model had a good fit in the community after eliminating a path. The results also showed that ego empowerment has a significant indirect effect on marital empathy due to attachment styles (p <0.05). This means that as the ego empowers, the level of marital empathy increases through attachment styles. Based on the research findings, providing appropriate strategies to improve the predictive components of ego empowerment, in order to increase the level of satisfaction and stability and stability of marriage and increase marital empathy should be considered.

    Keywords: marital empathy, ego empowerment, attachment style
  • Maryam Ofsiehzadeh, Azadeh Farghadani *, Fatemeh Shaterian Mohammadi Pages 112-136
    Aim

    The aim of this study was to modeling marital self-regulation based on emotional schemas and behavioral systems with the mediating role of social exchange styles.

    Methods

    This descriptive study was conducted using a correlational design. Statistical population was all married female students of Islamic Azad University, Karaj Branch, in the 2020-21 academic year of whom 420 students were selected using convenient sampling. They completed the Behavioral Self-Regulation for Effective Relationship Scale by Wilson et al., the Leahy's Emotional Schema Scale, the Carver and White's BIS/BAS scales and the Leybman's Social Exchange Styles Questionnaire. Data were analyzed using structural equations and Amos software.

    Results

    In addition to the significant direct effect of emotional schemas( adaptive and maladaptive) and behavioral activation on marital self-regulation, fairness and individualism played a positive mediating role between behavioral activation and adaptive emotional schemas in marital self-regulation. In addition, individualism played a negative mediating role between behavioral inhibition and maladaptive emotional schemas in marital self-regulation.

    Conclusions

    In addition to the positive role of adaptive emotional schemas, behavioral activation and fairness style in marital self-regulation, the individualism style of social exchange had a different function in marital self-regulation of married women based on the type of emotional schemas and brain-behavioral systems and it could have a different effect on the cost/benefit estimation

    Keywords: Behavioral systems, Exchange style, Marital self-regulation, Schema
  • Nader Tari Barazin, Jalil Babapour *, Alinaghi Aghdasi Pages 137-157
    Aim

    The aim of this study was to compare the effectiveness of social skills training and teaching cognitive emotion regulation strategies on quality of life, social adjustment and positive and negative emotions in patients with type I bipolar disorder.

    Methods

    The research method was quasi-experimental clinical trial. The statistical population of the study included bipolar mood patients of type one who were approved by the Welfare Organization in the type diagnosis and severity of disability commission and had a file in one of the treatment and rehabilitation centers for chronic mental patients in East Azerbaijan province. The statistical sample consisted of 45 people who were selected by available sampling method and randomly assigned to two experimental groups (first experimental group 15 and second experimental group 15) and control group (15). First, the questionnaires of quality of life (WHO, 2007), social adjustment (Bell, 1961) and positive and negative emotions (Watson et al., 1996) were completed by the groups. In the next stage, the experimental groups participated in sessions of social skills training and training of cognitive emotion regulation strategies, while the group did not receive a training certificate. At the end of the training sessions, the mentioned questionnaires were completed again by the groups. Finally, the data obtained from the groups were prepared for analysis.

    Results

    The results of analysis of covariance showed that social skills training method had a greater effect on social adjustment and negative emotion than emotion regulation strategies and emotion regulation training method had a greater effect on positive emotion than patients training. Polar had type one.

    Keywords: Social Skills Training, Cognitive emotion regulation strategies training, social adjustment, Positive, negative emotion, Bipolar patients
  • Zahra Dastmardi, Leila Moghtader *, Bahman Akbari Pages 158-175
    Aim

    The aim of this study was to determine the effectiveness of self-compassion in comparison with the effectiveness of behavioral analysis on cognitive emotion regulation of students with emotional failure experience.

    Methods

    The present study was quasi-experimental with pre-test, post-test and two-month follow-up. The statistical population of this study was students with experience of emotional failure in Rasht Azad University in 1399 that 45 students were selected by available sampling method and randomly divided into three groups: self-compassion (15 people), interaction behavior analysis (15 people) and The control group (15 people) was replaced. The research instrument was Gross and John Emotion Regulation Questionnaire (2003); Students of the Gilbert (2010) self-compassion therapy group and the reciprocal behavior analysis group therapy group received the Conconer et al. (2016) group therapy package and eight 90-minute sessions. Data were analyzed by repeated measures analysis of variance.

    Results

    The results showed that therapies based on acceptance, commitment and interaction analysis were able to increase the level of positive emotion regulation of students with emotional failure, which the effect of both therapeutic approaches was stable until the follow-up stage (p <0.05). There was no difference between the effectiveness of self-compassion in the treatment of reciprocal behavior analysis in cognitive regulation of emotion (p <0.05).

    Conclusion

    According to the results obtained, there was no difference between the two methods of self-compassion and interaction behavior analysis in terms of effectiveness, and both methods are a good way to improve the level of cognitive emotional regulation of students with emotional failure.

    Keywords: Interaction Behavior Analysis, Cognitive emotion regulation, self-compassion, Emotional Failure
  • fahimeh farzaneh *, maryam afzali Pages 176-191

    The aim of this study was to determine the effectiveness of metacognitive therapy on emotion regulation, stress and frustration in patients with postpartum depression. The experimental research method was pre-test-post-test with a control group. The statistical population includes all patients with postpartum depression referred to comprehensive health centers in Ferdis that 30 patients with postpartum depression based on sampling method. They were selected and divided into two experimental groups (n = 15) and a control group (n = 15) in 10 sessions, each session lasting 90 minutes during one and a half months of metacognitive therapy. Data collection tools were Beck Disappointment Scale (BHS), Emotion Regulation Questionnaire and Stress Questionnaire (DASS-22), the validity and reliability of which have been reviewed and approved at home and abroad. Data analysis method Using descriptive and inferential statistical methods, multivariate analysis of covariance (MANCOVA) was analyzed using SPSS-19 software. The results showed that there was a significant difference between the experimental group that were affected by metacognitive therapy and the control group that did not receive any training. Metacognitive therapy affects the regulation of emotion, stress and frustration in patients with postpartum depression.

    Keywords: Metacognitive therapy, emotion regulation, stress level, frustration
  • Azam Shafeinia *, Valiollah Farzad, Simin Hoseinian, Khadijeh Abolmaali Alhosseini Pages 192-214
    Objective

    The aim of this study was to explain the lived experience of divorced women with unexpected divorces.

    Methods

    The present study, with a qualitative approach based on contextual theory and semi-structured and problem-oriented interview techniques, has investigated and identified the process of occurrence of unexpected divorces. The statistical population of this study was women with unexpected and unilateral divorce living in Tehran. Seven women who experienced unexpected divorce were selected by purposive sampling method. These individuals were examined in depth using semi-structured interviews; The foundation data approach was used to explain and analyze the data.

    Results

    After analyzing the data, the interview with divorced women and its analysis led to the identification of 162 primary codes, 11 sub-themes and 4 main themes. The main theme of marriage is a lifelong commitment. Two sub-themes include believing in the continuity and stability of marriage and believing in having a good life but facing the worst. The second main theme, relationship changes from best friend to complete stranger, also included five sub-themes of sudden and unexpected ending, duality of messages and psychological games, breaking of hypotheses, betrayal and the role of the main family, and divorce in participants' divorces. Participants' emotional processes to unexpected divorce as their third main theme had two sub-themes of emotional reactions to leaving and the harms of unexpected divorce, and the fourth and last main theme was reconstruction of life and coping with divorce, which were two sub-themes of efficient methods of coping with divorce. Inefficient methods of coping with divorce were included.

    Conclusion

    The experience of divorce in women means being under the umbrella of individual and social vulnerabilities and the occurrence of various consequences that lead them to take advantage of protection mechanisms such as religion, secrecy and trying to adapt.

    Keywords: divorced women, unexpected divorce, lived experience, Phenomenology
  • Nilofar Alahverdi, Mohamad Reza Zarbakhsh *, Javad Kha, Mohammad Ali Rahmani Pages 215-234
    Purpose

    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of an integrated training package of three therapies based on acceptance and commitment (ACT), mindfulness-based cognitive therapy (MBCT) and schema therapy (ST) on interpersonal relationships in patients with obsessive-compulsive disorder. Algebra was performed.

    Method

    This research was conducted experimentally with a pre-test-post-test design with a control group with a follow-up phase (quarterly). According to the inclusion criteria of all male and female clients of Nikta Clinic with the diagnosis of obsessive-compulsive disorder, in the pre-test conditions, they answered the interpersonal communication skills questionnaire (Matson et al., 1995) and those with a standard deviation. They obtained lower (below score 62) in this questionnaire, 77 people were screened and 30 of them were randomly selected and replaced in 2 experimental and control groups (15 people in each group). Then, the experimental group underwent 20 sessions (each session for 120 minutes and two sessions per week) of a research package and a combination of three approaches of acceptance and commitment therapy, mindfulness-based cognitive therapy and schema therapy. At the end of the treatment period, again in the post-test phase, both groups were asked to answer the research questionnaire. Finally, after three months, follow-up was performed and the effect of this method was evaluated.

    Findings

    The results showed the effectiveness of a combination of three approaches based on acceptance and commitment, mindfulness-based cognitive therapy and schema therapy on interpersonal relationships in the experimental group (F = 30.12, P 00 0.001). Also, three months after the sessions related to integrated therapy, in the follow-up phase, the integrated protocol was still effective on interpersonal relationships (p <0.001).

    Keywords: Obsessive-Compulsive, acceptance, commitment, Mindfulness, Schema therapy, interpersonal relationships
  • Kourosh Ghanbari, Abolghasem Mehrinejad *, Nemat Sotedehasl, Raheb Ghorbani Pages 235-267

    The purpose of this study was to design and validate the sexual well-being model of Iranian men. Research method in terms of purpose, applied-fundamental; Depending on the data type, the mixture (qualitative-quantitative) was exploratory and according to the data collection method was descriptive-correlation. The statistical population of the qualitative part of the study included academic experts and experts in the field of sex therapy and sexual issues in Tehran, who were selected as the sample size by purposive sampling method and saturation principle of 17 people. And in the quantitative part, including all married men over 25 years old, living in Tehran in 1399, by stepwise cluster sampling, 350 people were selected as the sample size. In this study, data collection was performed by library method, semi-structured interview (qualitative part) and researcher-made questionnaire (quantitative part). In the qualitative section, the experts confirmed the validity of the interview. In the qualitative part, the results of the interview were coded and in the quantitative part, in order to test the research questions, structural equation modeling and one-sample t-test were used. The results showed that the proposed model has a good degree of proportionality. Also, the results of the analysis show that out of 101 available indicators (items), 22 main components can be identified. 7 main dimensions (sexual quality, sexual attitude, sexual satisfaction, sexual intimacy, sexual schemas, sexual self-efficacy, sexual self-esteem) and 22 components (sexual intimacy satisfaction, sexual desire, erectile function, talking about sex, marital status, Positive sex, sexual knowledge, sexual adjustment, sexual attitude, sexual desire, sexual initiation, sexual arousal, orgasm, libido, erectile dysfunction, premature ejaculation, emotions, communication, body acceptance, sexual function , Feelings of sexual guilt and self-esteem). Sex quality model is measured by 20 items, sexual attitude by 16 items, sexual satisfaction by 18 items, sexual intimacy by 16 items,

    Keywords: Sexual Welfare, Married Men, Design, Validation
  • Amir Mirzaei, Tayebeh Sharifi *, Ahmad Ghazanfari, Maryam Chorami Pages 268-284
    Purpose

    According to research, emotion regulation therapy is effective on many mental disorders. The aim of this study was to determine the effect of group therapy of emotion regulation on the symptoms of borderline personality disorder.

    Methods

    For the present quasi-experimental and applied research, among women with borderline personality disorder referred to Tohid Psychology Clinic in Isfahan (50 people), 18 volunteers were selected as a sample and randomly divided into 2 groups and a questionnaire. Completed the Lischenring frontier character and the Jackson and Claridge frontier character. The experimental groups then participated in 8 sessions and 2 sessions per week in their programs. Finally, repeated measures analysis of variance and Bonferroni post hoc test were used to analyze the data.

    Results

    The results showed that emotion regulation was effective on symptoms, emotional turmoil, frustration, fear of intimacy and impulsivity, but there was no significant difference between reality and dissociative symptoms compared to pre-test.

    Conclusion

    According to the results, the use of group therapy of emotion regulation to improve the condition of women with borderline personality disorder is recommended.

    Keywords: emotion regulation, Borderline Personality, Women
  • Zahra Ostadiankhani, Fariba Hassani *, Mojghan Sepahmansour, Farnaz Keshavarziarshad Pages 285-309
    Objective

    The purpose of this study was to compare the effectiveness of acceptance and commitment and schema therapy on the flexibility of the mental image of the body and impulsivity in women with extremist overeating.

    Method

    The research design was a semi-experimental type of pre-test-post-test and follow up. The statistical population consisted of all women with extreme overeating disorder, referred to Nutrition Clinics in Qom in 1397 and had the criteria for entering the research. The sample size was 45 women with overeating disorder who were selected by targeted method and randomly divided into two groups of experimental and control groups. The experimental group received 12 sessions of 2-hour treatment group. The research instrument consisted of a scale of detection of eating disorders (steak, telch and rhizowi), the flexibility of the body of the body (Sanz, Wilson, Marivin and Kate-Colum) and impulsivity (Bart). Data were analyzed by repeated measure variance analysis.

    Results

    The results showed that acceptance and commitment therapy on the flexibility of the mental image of the body and impulsivity (lack of planning, cognitive and motor) has been effective. The therapeutic schema has also been effective on the psychological flexibility of the mental image of the body and cognitive impulsivity.

    Conclusion

    Adoption and commitment therapy has more effectiveness than schema therapy in the psychological flexibility of the mental image of the body, anxiety and impulsivity of motor.

    Keywords: Admission, commitment, Schema therapy, body image, Impulsivity, extreme overeating
  • Fatemeh Zareh, Gholamreza Manshaee *, Narges Keshtiaray Pages 310-331
    Aim

    the present study was conducted with the purpose of investigating the effectiveness of quality of life enrichment training on the self-worth and psychological capitals in the family-headed women.

    methods

    It was a quasi-experimental study with pretest, posttest, control group and two-month follow-up period design. The statistical population of the present study included all family-headed women (those whose husbands have passed away or those who got divorced) under the protection of Imam Khomeini Relief Foundation in the town of Marvdasht in 2019-20. 30 family-headed women were selected through convenient sampling method and they were randomly accommodated into experimental and control groups (each group of 15 women). The experimental group received sixteen ninety-minute intervention sessions of quality of life enrichment training (researcher-made) during two months. The applied questionnaires in this study included self-worth questionnaire (Crocker, Luhtanen, Cooper, Bouvrette, 2003) and psychological capital questionnaire (Luthans, Avolive, 2007). The data from the study were analyzed through repeated measurement ANOVA via SPSS23 statistical software.

    Findings

    The results showed that quality of life enrichment training has significant effect on the self-worth and psychological capitals in the family-headed women (p<0.001) such that this type of training succeeded in the increase of self-worth and the psychological capital in the family-headed women.

    Conclusion

    According to the findings of the present study it can be concluded that quality of life enrichment training can be used as an efficient method to improve self-worth and psychological capitals in the family-headed women through techniques such as accountability, self-awareness skill, patience, acceptance and mindfulness.

    Keywords: Quality of life enrichment training, self-worth, psychological capitals, family-headed women
  • Ali Ghasemi, Seyed Hamid Atashpour *, Ilenaz Sajjadian Pages 332-350
    Aim

    The aim of this study was to determine the effectiveness of a mindfulness parenting style on reducing stress, anxiety, and depression in single parents.

    Method

    The present study was quasi-experimental with experimental and control groups and pre-test-post-test design with quarterly follow-up. The statistical population was 1730 single women in Isfahan in 1396. The research samples were selected randomly after observing the entry and exit criteria and 30 of them were randomly replaced in the control group and the conscious parenting training group.. They were trained and the control group did not receive any training. Then DOS-42 questionnaire was administered in both groups in three stages and the results were analyzed by repeated-measures variance.

    findings

    The results showed that mindfulness parenting style training had a significant effect on reducing stress, anxiety, and depression in single-parent women.

    Conclusion

    Mindfulness parenting education in this study was effective in reducing stress, anxiety, and depression in single-parent women (p<0.05 - p<0.005), so using the results of this study for parenting teachers, researchers, and also for educators and parents, especially women. a Single parent is recommended.

    Keywords: parenting, Mindfulness, depression, anxiety, Stress
  • Elham Azarakhsh, Nader Monirpour *, Majid Zargham Hajabi Pages 351-368

    The purpose of this study was to compare the effectiveness of acceptance of acceptance and commitment of marital satisfaction with cognitive fault mechanisms and moderating role of personality traits. The research method was experimental with pretest-posttest design with control group. From the statistical population of the married counseling centers of Tehran counseling centers, 45 people were selected as a research sample and were randomly divided into three groups of two groups (15) and control group (15). The research questionnaires included marital satisfaction (Enrich, 1989) and personality traits (Neo, 1998). The treatment and commitment treatment for 12 sessions were held for experimental groups, but the control group did not receive any training. In this way, research data were collected and analyzed using covariance. Post-test results showed an increase in marital satisfaction with the experimental group, and the results showed that acceptance and commitment treatment for marital satisfaction with the role of moderating character had a significant effect (P ≤ 0.05). Therefore, the method of accepting and commitment to improve marital life can be used and a fault technique. The reason why the cognitive fault technique in marital satisfaction was effective. Mahlin could see their thoughts separately and know that they are separate from their thoughts and can change it.

    Keywords: acceptance, commitment, marital satisfaction, character characteristics, fault cognition
  • Hamoon Mohammad, Mahmoud Borjali * Pages 369-382
    Aim

    The aim of this study was to investigate the role of cognitive strategies for emotion regulation and attachment styles in predicting post-traumatic growth.

    Methods

    This was a descriptive-correlational study and the statistical population of Iranian immigrant female students who were studying in a university outside Iran in 1400. For this purpose, 145 Iranian female immigrant female students were selected by snowball sampling method and Post-injury growth questionnaires of Nedsky and Calhoun (1996), Collins and Reid attachment styles (1996) and cognitive emotion regulation strategies of Garnefsky and Craig (2006) were answered by sending links and the data collected through spss24 and Pearson regression and correlation tests were statistically analyzed.

    Results

    The results showed that avoidance and anxiety attachment variables and adaptive emotion regulation strategies were significant predictors of post-traumatic growth. According to the beta sign, it can be said that predicting avoidant attachment style and adaptive emotion regulation strategies is a direct relationship with intensity (beta coefficient) of 0.23 and 0.24, and ambivalent / anxious attachment style predicts negative growth after Is an injury; But uncompromising emotion regulation strategies and secure attachment styles are not well-known predictors of post-injury growth.

    Conclusion

    According to the findings, ambivalent / anxious attachment style is directly related to the post-traumatic stress disorder and can be a predisposing factor for this disorder; Cognitive emotion regulation can also be a good predictor of the risk of developing post-traumatic stress disorder.

    Keywords: post-traumatic growth, Attachment Styles, Cognitive emotion regulation, immigrant girls
  • Roodabeh Hooshmandi *, Khodabakhsh Ahmady, Alireza Kiamanesh Pages 383-406
    Aim

    The present study aimed to identify and assess the central and peripheral factors of marital conflict in the Persian-speaking population of Iran. 

    methods

    The present study was basic and developmental in terms of purpose. The research design included an exploratory sequential mixed-methods procedure (qualitative-quantitative). To identify the central and peripheral factors, the present study selected and investigated 58 scientific articles in a period of 1991-2019 for a systematic review, 23 conflicting couples for exploratory interviews using the convenience sampling method, and 10 experts for the Delphi method survey using the purposive sampling method, and then developed a comprehensive list of marital conflict in a 344-item checklist, and assessed 450 individual (225 couples) by selecting samples. Thereafter, the results of four stages were combined and central and peripheral factors were classified into peripheral-central factors using coding and factor analysis. 

    Results

    After factor analysis, 17 items were removed, and finally, 19 central factors and 235 peripheral factors were identified, and premarital issues (β=0.31), lack of support and care for each other (β=0.22), lack of intimacy (β=0.22), issues related to families of origin (β=0.21), lack of attractiveness (β=0.16), sexual dissatisfaction (β=0.13), frustration (β=0.11), dishonesty (β=0.11), communication patterns, and dysfunctional conflict resolution (β=0.11), economic and job problems (β=0.09), problems with previous emotional relationships (β=0.08), and power structure (β=0.07) played the largest roles in marital conflict, followed by extramarital affairs and infidelity, personality and behavioral problems, children-related factors, lack of conscientiousness, religious factors, and the lack of courage of couples explained the marital conflict. 

    Conclusion

    Based on the research results, the set of factors related to the marital conflict were caused by several central factors that needed to be taken into consideration in preventive interventions, diagnosis, and intervention in couples.

    Keywords: Marital conflict, Premarital issues, Lack of support, care, Lack of intimacy, Families of origin